Tarhana Çorbası Kanserden Koruyor

Tarhana Çorbası

Her geçen gün hastalıkların artması ile beraber yapılan araştırmalar doğal beslenmenin önemini bir kez daha vurguluyor. Bu konuda çok sağlıklı bir Anadolu ve Akdeniz mutfağına sahip olmamız bizim şanslı bir toplum olmamızı sağlıyor. Anadolu mutfağına bakıldığında kurubaklagillerden tahıllara, sebze ve meyvelerden oluşan muhteşem saf ve sağlıklı bir mutfak olduğunu görmekteyiz. Bizim mutfağımızda çok kullanılan bir besinde yapılan son çalışmalarda önem kazanıyor; tarhana. Tarhana çorbası hem çocuk hem de yetişkinlerin ülkemizde çok sık kullandığı bir besindir. İçeriğinde biber, domates ve yoğurdun kurutularak yapılmasında oluşan tarhana pişirilirken de salça ve biraz un eklenerek zenginleştiriliyor. İçeriğine bakıldığında:

 

  • Domates; kurutulmuş domates ve salça içeriğinde yüksek oranda laykopen içerir ve laykopen çok değerli fitokimyasaldır. Yapılan araştırmalarda laykopenin kanserin oluşum riskini azalttığı görülmüştür.   
  • Domates ve biber yüksek C vitamini içerir ve kanser, enfeksiyon, kalp hastalıkları tarzı hastalıklardan bizi korur. Cildi düzeltir ve hücrelerin yıpranmasını engeller , iyi bir antioksidandır.
  • Yoğurt içeriğine katıldığında protein miktarı artar, besin daha dengeli hale gelir. Yoğurt kalsiyum ve protein içerir.
  • Tarhana çorbasının kalorisi çok düşüktür. ( 1kase tarhana çorbası = 100 kcaldir) Yemeklerden önce içildiğinde tokluk verir ve daha az ana yemek yenmesine sebep olur.
  • Pişirilirken içine eklenen az miktarda un, tahıllardan zengin hale getirir, besin içeriğini arttırır, daha fazla tokluk vermesine sebep olur.
  • Bebek beslenmesinde de önemli bir yere sahip olan tarhana 8. aydan sonra bebeklere de verilebilir, tek dikkat edilecek nokta acısız tarhananın kullanılmasıdır.
  • Daha tok tutması ve protein değerinin artması için tarhanayı pişirirken kıyma veya tüketirken içine peynir ufalayarak tüketilmesi önemlidir.
  • 12 Haziran, 2016