MAYASIZ YAŞAM

ZAYIFLAMA HAKKINDA HER ŞEY >MAYASIZ YAŞAM

                                       MAYASIZ  YAŞAM

 

    Türkiye’de beslenme alışkanlıklarına baktığımızda çok fazla mayalı besin ve karbonhidrat tükettiğimizi görmekteyiz. Poğaça, yoğurt, ekmek, simit, peynir çeşitleri… tarzında çok fazla maya içeren besin tüketiriz gün içinde. Oysa yüksek mayalı besin alımının egzama, deri problemleri, migren, yorgunluk, gaz, şişkinlik, uykuya eğilim, sindirim problemler ve kilo artışına sebep olduğunu son yapılan araştırmalar göstermektedir. Bu yüzden  mayalı besin tüketimine dikkat edilmelidir. Besin intolerans testi sonuçlarında da mayaya karşı tepki verdiğini gördüyseniz vücudunuzun mayasız diyet yapmanız gerekir. Yukarıda ki şikayetleriniz sizinde varsa mayasız diyeti bir süre yapmanızı öneririm.

 

      Hangi besinler maya içerir?

 

      Ekmek, pİzza hamuru, poğaçalar gibi pastane ürünleri ve diğer ekmek benzeri kekler
•    Fermente yiyecek ve İçecekler: Bİra, şarap, elma şırası, sirke, soya sosu ve salata sosları
•    Sİrke içeren gıdalar: Turşu, salça ve hardal gibi ek tatlar, salata sosları, acı biber sosları
•    Mayalanan peynir çeşitleri
•    Maltlı sütler ve İçecekler, ev yapımı zencefil birası
•    Mantarlar ve mayalara benzer organizmalar içeren mantar türleri

Bu besinleri  besinleri beslenmenizden çıkarınız ve yerine mayasız besinler ekleyiniz;

 

      Mayasız ekmek tarifi

 

Malzemeler:

300 gr beyaz un (yaklaşık 2 su bardağı+2 dolu yemek kaşığı)
300 gr tam buğday unu (yaklaşık 2 su bardağı+3 dolu yemek kaşığı)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (isteğe bağlı)
425 ml süt(yaklaşık 2 su bardağından 2 parmak eksik)

Not: 1 su bardağı = 240 ml

Yapılışı:

      Un, kabartma tozu, karbonat, toz şeker ve tuzu bir kaba eleyin. Ayrı bir kapta yumurta ve sütü çırpın. Bu karışımı unlu karışıma ekleyin. Hamur toplanana kadar yoğurun. Elinize yapışmayan, kolay toplanan bir hamur oluşmasını sağlayın. Hafif unlanmış tezgaha alarak birkaç dakika daha yoğurun. 5 cm yüksekleğinde bir yuvarlak yapın. Üzerini bir bıçak yardımıyla artı şeklinde biraz derin olacak şekilde kesin. Yağlanmış ve unlanmış tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında 190 C'de 35- 40 dk pişirin. İçinin çiğ kalmaması için küçük yumurta büyüklüğünde de ekmekleri tepsiye dizebilirsiniz. Ekmek pişirme makinesinde mayalanma bölümü olduğu için fırında pişiriniz.

 

                                                  Mayasız diyet örneği

 

 

Sabah 8:00-9:00

 

2 yemek kaşığı lor peyniri/kesik ( kesikte maya yoktur)

1 tatlı kaşığı reçel

4-5 adet zeytin

1 dilim (25 gr) mayasız ekmek

 

Ara 10:30

3 kayısı+2 adet ceviz

 

Öğle 12:30-13:30

 

120 gr et/tavuk/balık

Salata

3 kaşık makarna veya bulgur

 

Ara 16:00

1 bardak süt+1 porsiyon meyve

 

Akşam 19:00-20:00

 

6-7 kaşık sebze yemeği

1 dilim mayasız ekmek

Salata

 

Gece 22:00

1 bardak süt+1 porsiyon meyve