Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Besinlerle Arttırın

13.cocugunuzun bagısıklık sistemni besinlerle arttırın

Kış ayları çocukların sağlığı için çok önemli bir dönemdir. Okullarda salgın hastalıkların artması, soğuk havalarda üşütme ile gelen üst solunum yolu enfeksiyonları ile çocuklar çok sık hastalanırlar. Bu durum hem çocuğun okul başarısını etkiler hem de gelişme döneminde sık hastalıklar ile çocuğun büyüme ve gelişmesi etkilenir. Hastalıklarla beraber okula gidemeyen çocukların derslerinde başarının düşüşü çok sık rastlanan bir durumdur bunun yanında çok iyi bir beslenmeye sahip olması gereken çocuk hastalık döneminde iştah kaybı ile gün içinde alması gereken besinleri alamaz, büyüme etkilenir. Bu yüzden çocuğunuzun hastalıklara karşı korunmasının tek yolu çok kuvvetli bir bağışıklık sisteminin olmasından geçer. Düzenli ve dikkat ederek beslenen çocukların bağışıklık sistemi daha kuvvetlidir. Çocuğunuzun bağışıklığını güçlendiren vitamin ve mineraller; A, C ,E, B6, D, çinko, bakır, selenyum ve demirdir.

C vitamini şart

Bağışıklık sisteminin artması için başta C vitamini olmak üzere çocuklarınızın düzenli A ve E vitaminleri alması gerekir. Bu yüzden gün içinde sebze ve meyve tüketmeleri şarttır. Günde 4-5 porsiyon meyve, sebze , salata olarak tüketmeleri gerekir. Meyve sevmeyen çocuklarda havuç, portakal, nar suyunu karıştırıp yemeklerle veya ara öğün olarak verebilirsiniz. Sebze yemeklerini tek başına tüketmiyorsa makarna, et ile karıştırarak yeni lezzetler oluşturabilirsiniz. Örneğin karnıbaharlı, kıymalı bir makarnayı fırında pişirip, börek tarzında sunum yapabilir veya pırasalı börek deneyebilirsiniz. Günde en az 2-3 porsiyon meyve, 1 porsiyon sebze ve 1 porsiyon salata tüketmesine özen gösteriniz. Salatalarına havuç A vitamini olduğu için ekleyiniz. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin C vitamini daha yüksektir, meyvelerden de özellikle kayısı, kuru üzüm, yaban mersini, mandalina, kivi, nar ve portakal vermeye özen gösteriniz.

Balık çok önemli

Balık içiriğinde ki Q-3 ( omega 3) yağ asitlerinden zengindir, yapılan araştırmalarda balık ve bağışıklık sistemi arasında çok önemli bir bağlantı olduğu gözlenmiştir. Bu yüzden haftada 2 kez balık yemelerine özen gösterin. Balık sevmiyorlarsa somonlu makarna, hamsi pilavı tarzında farklı lezzetler denenebilir.

Kuruyemişleri ihmal etmeyin

Ceviz, fındık ve badem içeriğinde Q-3 ve E vitamini, çinko, demir , magnezyum içerdiği için bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bu yüzden ara öğün olarak ceplerine ceviz, badem ve fındık koyabilir veya sütlü tatlı, salata, makarna gibi yemeklerin üzerine ince çekilmiş olarak ceviz ekleyebilirsiniz.

Zeytinyağını unutmayın

Zeytinyağı E vitamini içerir. E vitamini yüksek oranda antioksidan bir vitamindir ve bağışıklık sistemini arttırır. Yemeklerinizde ve salatalarınızda zeytinyağını mutlaka koyun. Çocukların bir miktar sıvı yağa mutlaka ihtiyacı olduğunu unutmayın ve sakın onlara yağsız , haşlama yemekler vermeyin, sıvı yağ ekleyin. Çocuğunuzun kan yağları ile problemi yoksa her gün 1 fındık büyüklüğünde tereyağı da verebilirsiniz.

Bal

Sabah okula giderken kahvaltısında mutlaka 1 tatlı kaşığı bal verin, okulda kahvaltı kapıyorsa evden çıkarken 1 tatlı kaşığı bal ve 1 porsiyon meyve verebilirsiniz

Dengeli beslenme önemli

Bağışıklık sistemi için en önemli olan durum çocuğun dengeli ve yeterli beslenmesidir. Sürekli et ve makarna ile beslenen çocuğun sağlıklı olması imkansızdır. Bu yüzden her besin grubundan (süt ve yoğurt, et, sebze ve meyve, sıvı yağ, karbonhidrat) dengeli tükettiğinden emin olun. Bir yemekte mutlaka 4 ana grup besin bulunsun, örneğin;

4 adet köfte ( et grubu)

Salata (sebze grubu)

Ayran (süt grubu)

4 kaşık makarna ( karbonhidrat grubu)

 

Başka dengeli bir mönü;

 

5 kaşık kıymalı karnabahar 8sebze grubu)

1 kase yoğurt ( süt grubu)

1 kase mercimek çorbası (karbonhidrat grubu )

1 dilim ekmek (karbonhidrat grubu )

Tatlı tüketimine dikkat

Tatlıların fazla tüketimi başta obezite, diş çürümesi v.b bir çok sağlık problemini getiriyor fakat çocuklarda yapılan araştırmalarda fazla tatlı tüketen çocukların bağışıklık sistemlerinin de baskılandığı görülmüş, bu yüzden tatlı tüketimine sınır getirmelisiniz. Haftada 2 porsiyon hafif tatlılardan daha fazla yememesine özen gösteriniz.

Düzenli probiyotik kullanımı

Çalışmalarda düzenli probiyotik tüketen çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha az olduğu gözlenmiş. Bu yüzden probiyotik yoğurtlar, kefir, toz probiyotiklerin düzenli kullanımı önerilmektedir. Özellikle kefir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Çocuğunuza her gün 1 çay bardağı kefiri ara öğünde verebilirsiniz.

Önemli notlar:

  • Çocuklarda doktora sormadan asla vitamin tabletleri kullanmayın
  • Polen, arı sütü tarzı bağışıklığı kuvvetlendiren ürünler çok ciddi alerjye hatta çocukta ölüme sebep olabilir, çocuğunuza bu ürünleri vermeyin.
  • Aldığınız sebzeler günlük, mevsimine göre ve organik olmasına dikkat ediniz.
  • Çocuklarınızı asitli ve gazlı içeceklerden uzak tutunuz.
  • Çocuklara bitkisel destekler veya karışılar verirken çok dikkatli olmalısınız. Ihlamur, rezene, adaçayı bol limonlu çocuklar için en iyi bitkisel desteklerdir.
  • Çocuğunuza 3 ara 3 ana öğünden oluşan bir beslenme programı düzenleyin
  • Fast-food, hazır gıdalar, yüksek katkı gıdası içeren besinler, hazır çorbalar, yağlı besinler, salam – sucuk tarzı işlenmiş gıdalardan çocuğunuzu uzak tutun.

 

FIRINDA KAŞARLI KARNABAHAR

(Çocuklar genel olarak sebzeleri sevmedikleri için fırında kaşar ile yapılan yemekler onlara börek gibi geldiği için daha çok ilgi duyuyorlar. Bu yüzden bu yemek tarifini çocuklarınıza deneyebilirsiniz)

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı sirke veya limon suyu
  • 2 diş sarmısak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Az kaşar rendesi

Hazırlanışı

Karnabaharı yıkayıp, çiçek köklerinden ayırın  Az su ile yumuşayıncaya kadar pişirin  Un, yağ, limon suyu, tuz ve 3/4 su bardağı su ile karıştırarak , karışımı hazırlayın Karnabaharları bu karışıma batırıp, yağlanmış tepsiye yan yana dizin  fırına vermeden önce üzerine az miktarda kaşar rendeleyin. Orta ateşte, fırında pembe renkte pişirin

  • 5 Haziran, 2016