Bayramda Kırmızı Et Tüketimine Dikkat

10. bayram kırmızı et

Dört gün sürecek kurban bayramı süresince özenle hazırlanmış bayram sofralarında aşırı miktarda yemek yemek, bayram boyunca şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilir. Bayram boyunca bu tür sağlık problemlerinden kaçınmak için bayramda tüketilecek et ve tatlı miktarına dikkat edilmelidir.

Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketimi önemli yer tutmaktadır. Proteinleri hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinler olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktarı kişinin ağırlığına, fiziksel aktivitesine, sağlık durumuna göre değişmektedir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin büyük bir kısmını etler oluşturmaktadır. Fakat hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir. Bireye göre tüketim miktarı değişmekle beraber günde 100-150 g tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi uygundur. Bayram boyunca özellikle kırmızı et tüketim miktarlarında artış sonucunda hazımsızlık, gut hastalığı ve hiperlipidemi gibi hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Bu yüzden gün içerisinde tüketilen et miktarı 1 öğünle sınırlı kalmalı ve 100-120  gr (1 avuç büyüklünde) miktarlarını aşmamalıdır. Et demir bakımından zengindir ve demirin emiliminin artırılması için yanında C vitamini içeren bol sebze ve salata ile tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle hiperlipidemi (kanda kolesterol, LDL, TG v.b kan yağlarının artışı) tanısı olan kişilerin kırmızı etteki kolesterol seviyesi yüksek olduğundan dolayı haftada 1-2 kez 100 gr kadar kırmızı et  tüketimine dikkat etmelidirler. Sakatatlar yüksek kolesterol içerdiği için tüketilmemelidir.

Kesilen kurban etlerinin tüketim miktarı ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir. Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir.Buna bağlı olarak etlerin buğulama, ızgara,haşlama şeklinde pişirilip, tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır.

Kurban etlerinin tüketilmesinde en çok dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir.  Etler yeni kesildiğinde ‘ölüm katılığı’ adı verilen sertlik hem pişirme hem de sindirimde zorluğa yol açacaktır, hazımsızlık, şişkinlik ve gaz şikayetleri görülebilir. Bu nedenle etler buzdolabında 24-48 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir.

Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise –18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedirler.

 

  • Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gereklidir.
  •  İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketme ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır.
  • Bayram ziyaretleri sırasında aratan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk,kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen  miktarlarına dikkat edilmelidir.
  • 2-2.5 lt günde su tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir   nitelikte olmalıdır.
  •  Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğunda tüketilmesi  önerilmemektedir.
  • Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır.
  • Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidirler.
  • Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli   bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler, diyetlerini bozmamaları gerekmektedir.
  • Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da   dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir.

 

Bayram boyunca örnek mönü

 

          Sabah

1 dilim peynir

2 dilim esmer ekmek

4-5 adet zeytin

1 tatlı kaşığı reçel

Domates-salatalık

Bitki çayı

 

          Ara

1 elma

 

Öğle

1 kase çorba

Zeytinyağlı sebze yemeği

Salata

3-4 kaşık bulgur pilavı

1 dilim esmer ekmek

 

          Ara

1 porsiyon sütlü tatlı

2 mandalina

 

          Akşam

100 gr et (sebzeli kuşbaşılı et sote)

Salata

1-2 dilim esmer ekmek

1 bardak ayran/yoğurt

 

          Gece

1-2 porsiyon meyve

2 adet ceviz

 

  • 10 Haziran, 2016